Oktatás

Életem egy jelentős része a tanítás. A főiskola befejezése óta ugyanabban a zeneiskolában tanítok, ez az az iskola, ahová én is jártam annak idején. Mai neve: Teleki-Wattay Művészeti Iskola http://www.twmi.hu/ . Emellett korábban 10 évig másodállásban tanítottam a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában.

 

Nagyon szeretem ezt a munkát.  Számomra nagyszerű dolog egy gyerek kezébe hangszert adni, majd végigkísérni, jó esetben a felnőtté válásig, és részévé válni az életének. Olyan embernek (vagy az egyik olyan embernek) lenni, aki a zenét képviseli számára, és megmutatja, mennyi varázslat rejlik benne, mennyivel gazdagabb lehet, ha a zene is jelen van az életében.

 

A zenetanári munka mellett az oktatás más terén is tevékenykedem. Iskolánk elindította a szaxofonos találkozók rendezvénysorozatot, aminek a célja a szaxofonoktatással foglalkozók „egybehívása”, és a szaxofonozás különböző műfajainak bemutatása volt. Ezeknek a rendezvényeknek a sikere odáig vezetett, hogy megkaptuk az országos zeneiskolai szaxofonversenyek rendezésének jogát. Ennek az ötlete tőlem származott. Azért szorgalmaztam, mert hiszem, hogy egy jó hangulatban megrendezett tanulmányi verseny hatalmas lehetőség a szakma fejlődésére. Egyúttal ideje volt, hogy ezt a fiatal hangszert – a szaxofont – végre beemeljék az országos versenyek közé, és Magyarországon is elismerjék az őt megillető módon. A versenyek szervezésében, előkészítésében mai napig aktívan részt veszek.

 

A rendszerváltás után sor került a régi tantervek felülvizsgálatára, a nemzeti tantervek elkészítésére. A jazz-oktatás anyagának kidolgozására iskolánkat kérték fel, így alkalmam nyílt az alapfokú jazz-szaxofon és jazz-fuvola tantervi kidolgozására (a szaxofon tanterv konzulense Borbély Mihály, fuvoláé Elek István volt).

 

A tanítással eltöltött évek során saját módszert dolgoztam ki, aminek az alapja az improvizáció, és ennek egy részét, szintén felkérésre, oktatási anyagban foglaltam össze. Ez a www.educatio.hu honlapon jógyakorlat formájában elérhető, megvásárolható.

 

A felkérések sora folytatódott. 2013-ban módszertani anyagot dolgoztam ki a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének megbízásából, aminek a címe „A jazz-szaxofon oktatásának módszertani kérdési”. Az MZMSZ-en keresztül az anyag elérhető. Rendszeresen tartok előadásokat, workshopokat a módszer megismertetésére.

Magamról

Home

Oktatás

Zeneterápia

Contempo

Zene - YouTube

Lemezek

Fotók

Társművészetek

Koncertek - Elérhetőség

Smooth Jazz - rendezvények